HTML

Commentarium

Demokrácia és alkotmányosság. "Szellemünk kifejtésének e lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretünk, tehetségünk és meggyőződésünk."

Friss topikok

  • tribon: @Sir Galahad: Nagyon kedves... Nem mintha neked lenne bármilyen gondolatod, de ez nem is tartozik ... (2020.08.24. 22:41) Írás a falon
  • sync: A NER már ilyen. Mindenki erkölcsét felfalja. Abból él. (2020.06.09. 11:09) Kollaboránsnak lenni
  • Hamihami: @MAXVAL bircaman közíró: "A kisemberek nevében" - Ivan! Egyreszt a kemenyen dolgozo kisember lemez... (2019.01.22. 07:45) Baromságok hálója
  • tribon: @Le a spammerekkel: Még az jutott eszembe, hogy a bullshitet nem érzem (hol látod?), de a dühöngés... (2018.10.16. 15:33) Luxusprofit?
  • exterminador: (Sőt, a republikánusoknak már idén novemberben, a félidei választásokon is kinéz egy kiadós verés.) (2018.06.12. 14:26) Tragédia

Linkblog

Baromságok hálója

2019.01.21. 08:30 tribon

Trombitás Kristóf, a köztévé műsorvezetője, azóta törölt Facebook posztjában reagált az általa vezetett műsor (Ez itt a kérdés…) legutóbbi adását ért kritikákra. Ebben a műsorban, mint arról szinte a teljes magyar független sajtó beszámolt, több vendégével arról beszélgetett, hogyan „gyógyítható” a homoszexualitás. Bár ez a téma is megérne egy misét, most számunkra az az érdekes, hogy Trombitás magában hogyan értelmezte azt ami történt a műsor után. Posztjának – az index által leközölt – szövegében ugyanis van egy nagyon érdekes gondolat, ami azon túl, hogy bemutatja korunk sajtóviszonyait, megvilágíthatja nekünk az Orbán-rendszer ideológiájának evolúcióját is.

A műsorvezető ezt írja: „Az egész balhét a hátamba kaptam, a baloldali médiumok napi több cikkben ágáltak, mi a mi oldalunkról semmi, sőt az elemi bajtársiasság nevében vannak, akik innen is rúgnak egyet. Korábban nem egy baromságot számos vezércikk és kiállás követett, mert olyankor nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, hanem az ellenfelek kartácstüze alatti összezárás. A tudat, hogy ez bizony nem olyan frankó, de nem hagyjuk hátra a másikat.”

És most nem is azt emelném ki, hogy a köztelevízió műsorvezetője magát egy oldal, egy harcban álló oldal katonájának tartja, és eszébe sem jut (miért is jutna? hol hallotta volna?), hogy a média, főleg a közmédia fő dolga LEGALÁBB ELVILEG, nem az lenne, hogy politikai oldalak harcait vívja, hanem hogy pártatlanul közvetítsen információkat, és a társadalmi problémákat lehetőleg több oldalról mutassa be. A riporternek nem együtt kell borongania, aggódnia, esetleg uszítania a vendégeivel, hanem kérdéseket kell nekik feltenni; és nem álkérdéseket, hogy a válaszokat a riportalanyok szájába adják, hanem valódi kérdéseket, hogy a nézők/hallgatók/olvasók jobban megértsék az adott álláspontot, annak erősségeit és gyengeségeit is. De nem csodálom, hogy Trombitás Kristófnak ez eszébe sem jut, hiszen ő – szavai alapján – láthatólag azt hiszi, a köztévé műsora kb. ugyanazt jelenti, mint mondjuk egy Fidelitas-ülésen politizálgatni.

De nem, nem ez a lényeg, mert ebben semmilyen újdonság sincsen. Azért ideírom, hogy Trombitás szakmaiatlanságát nem menti, ha mondjuk más oldalhoz sorolt újságírók ugyanígy tesznek, vagy ha valaki úgy emlékszik most, hogy tíz éve, más kormány alatt ugyanilyen elfogult volt a közmédia (nem, ennyire nem volt elfogult; bár ez a léc olyan alacsony, hogy erre önmagában nem kell büszkének lenni). De, még egyszer, nem ez a lényeg. Hanem az, ahogyan felpanaszolja, hogy nem védték meg.

Trombitás ugyanis nem egyszerűen azt várta, hogy személyében védjék meg, „mert olyankor nem az a lényeg, hogy kinek van igaza…”. Ő azt várta, hogy álljanak ki a kollégák a kormánypárti orgánumoknál és védjék meg az egészet. Ne csak őt, személyében, mert nem is tehet róla (ahogy bizonygatta is a posztban, hiszen, mint írja, nem az ő ötlete volt a téma), hanem magát a témát, és az elhangzott állításokat is. Mert „korábban nem egy baromság” esetén is így volt. Tehát a „baromságot” kellett volna megvédeni.

És itt is vagyunk. Ha megvédjük a „baromságot”, bár tudjuk, hogy az, akkor ez része lesz annak, amit gondolunk. Akkor a jövő héten már nem mondhatunk mást. A „baromságból” köznapi gondolat lesz.

Hát így jutottunk idáig. A bajtársiasság nevében lett a kormányunk mai politikájára jellemző önző gonosz uszítás normális, a kirekesztés, az összeesküvés-elméletek, az ellenfelek útszéli gyalázása, a szabadságjogok sárba tiprása a szokásos, mindennapi közbeszéd része. Persze ezek egy részét központilag találták ki, és adták az újságírók szájába, vagy írták ki óriásplakátra, de ezek csak bizonyos dolgok. A nagy része egyszerűen úgy zajlik, hogy a leghülyébb leír, vagy kimond valamilyen „baromságot”, a „bajtársak” pedig megvédik egymást. Így a „baromság” normális lesz, sőt az ezzel ellenkező álláspont lesz a „baromság”. Aztán legközelebb ugyanez történik egy másik ügyben. Így haladunk lépésről-lépésre a „baromságok” világában előre, így aztán ami akár még öt éve is elképzelhetetlen volt, az ma mindennap ömlik ránk.

Valamiért ez a kiállás most elmaradt, és hősünk ezen – tulajdonképpen érthetően – kiakadt. Korábban a hírhamisításért előléptetés, az uszításért dicséret, a politikai ellenfelek gyalázásáért jutalom járt, most meg egy ilyen pimf ügyben egyedül hagyják a gaz ellenséggel szemben!

De ez a mechanizmus, aminek váratlan elmaradása most kiborította Trombitás Kristófot, azért is fontos, mert ezek az évek óta hangoztatott „baromságok” befolyásolják a gondolatainkat, nemcsak azokét, akik a kormányzat kommunikációját irányítják, vagy akik részt vesznek benne, de azokét is, akik fogyasztják – akár örülnek neki, akár nem. Ezek a baromságok mindannyiunkat mérgeznek, együtt vagyunk a szarban.

Ha végre felfognánk, hogy ami hülyeség („baromság”), az hülyeség, ami helytelen, az helytelen, akár a barátaink (főnökeink, komisszárjaink, istenített politikai vezetőink) mondják, akár nem, ha megértenénk, hogy ha vakon, mindenféle kritika nélkül küzdünk politikai oldalakért, azzal nem csak a saját életünket, de az egész hazánkat tesszük tönkre, akkor megállíthatnánk ezt az erkölcsi és szellemi zuhanást.

Tényleg túl késő lenne?

 

36 komment

Címkék: média demokrácia jó és rossz

A bejegyzés trackback címe:

https://commentarium.blog.hu/api/trackback/id/tr3114576528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.01.21. 18:05:54

@MAXVAL bircaman közíró: Jaja, mert "nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, hanem az ellenfelek kartácstüze alatti összezárás."
:-D

arabok balrol 2019.01.21. 18:36:36

Mi a problema azzal, hogy gyogyittatna a buzikat?

JT_Biopower 2019.01.21. 18:54:56

Nem óvasták a tízpancsolatott oszt mekbetegettek.

nts 2019.01.21. 19:06:52

@arabok balrol: Csak annyi, hogy lehetetlen. Furcsa módon ezt még ők is elismerték, amikor arról beszéltek, hogy az egyiknek homoerotikus álmai vannak a "gyógyulása" után is. A többi "gyógyult" pedig úgy beszél, gesztikulál, mozog stb, mint a melegek. Ha ezekhez az emberekhez hozzábújsz, még az Antarktiszon sem fogsz megfagyni. De azért "meggyógyultak."

morph on deer 2019.01.21. 19:14:02

@MAXVAL bircaman közíró:
“Kiállunk Trombitás mellett!”

Ott a helyed, szivi, állj csak mellette, jó szorosan.
Mi baj lehet.:))

morph on deer 2019.01.21. 19:16:03

@arabok balrol:
“Mi a problema azzal, hogy gyogyittatna a buzikat?”

Csak az, mintha mondjuk az örökmozgót akarná megéppíttetni, semmi komolyabb baj nincs.

arabok balrol 2019.01.21. 19:17:44

@nts: Hat, pedig oreganyam a 90es evekben tudta meg, mit jelent az hogy buzi. Pedig vilageleteben varosban elt.

Azaz a haboru elotti, meg utani rezsim valahogy megis kezelte a problemajukat. Tudtak hogy kell banni a betegekkel, nem is 0-1-2 gyerek vot egy csaladban, mint most.

Lehet valasztani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.21. 19:20:55

@nts:

A gyógyulás csak részleges, ez tény, de folynak a kutatások, csak ma már földalatti objketumokban, mivel a liberális diktatúrák tiltják ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.21. 19:21:57

@arabok balrol:

A mai homokosok egy jelentős része eleve csak divatbuzi, azaz nincs semmi baja, az elmebajt leszámítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.21. 19:23:48

@morph on deer:

Én a Star Treknek hiszek, a sorozat szerint az emberiség a XXIII. század vége felé találja meg a homokosság gyógymódját.

efi 2019.01.21. 19:24:21

Úgy kellett neki. Így jár, aki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.21. 19:24:34

@arabok balrol:

Plusz a Vatikánban egy homokossimogató székel, sátáni mosollyal gyalázva Jézust.

felucca02 2019.01.21. 19:30:39

@arabok balrol: Nem, nem kezelte a problémájukat, hanem agyonhallgatta, vagy büntette.
Lényeg az, hogy senkin sem segített sehogy, ellenben még növelte is a gondokat.

Most szólok, hogy nagy párthűségedben éppen tátott szájjal rohansz a faszerdő felé, de a te dolgod. Nem biztos, hogy mindenben oda kell állnod a hülyék közé. Minek? Nem tudod elengedni?

nts 2019.01.21. 19:33:23

@MAXVAL bircaman közíró: Tényleg nem semmi ember vagy. Azt akarod mondani hogy eldugott föld alatti laboratóriumokban állatkertekből lopott buzeráns pingvinekkel kísérleteznek? Kiváncsian várom az eredményt.

felucca02 2019.01.21. 19:34:02

@arabok balrol: Őszintén, te hol látod a nyugat hanyatlását?
De, ha hanyatlana is, akkor mi mit csinálunk éppen?

nts 2019.01.21. 19:34:58

@arabok balrol: Volt is, lesz is. Fogadd el, oszt jónapot!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.21. 19:36:24

@nts:

Nem, keresztény önkéntesek vállalják a feladatot. Sok homokos van, aki megtér, s szeretné csökkentené valahogy az őt örjítő gonosz ösztönöket.

Nekem van homokos keresztény ismerősöm, sőt egy pedofil is van.

nts 2019.01.21. 19:52:08

@MAXVAL bircaman közíró: De akkor itt nem gyógyításról van szó, hanem cölibátusban élésről, amihez egyébként joguk van. Csak ne keverjük a fogalmakat. Szerintem a műsorban szereplő pédák sem gyógyult homokosok, hanem hithű katolikusok, akik a pokoltól való félelmükben cölibátusban élnek. Mint már mondtam, ehhez joguk van, de ne adják el magukat "gyógyultnak."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.21. 19:53:56

@nts:

Vannak esetek, hogy rászoknak homokosok az ellenkezű neműekre.

Az igazi Trebics 2019.01.21. 20:09:12

Azért el kell ismerni, jól képzett trollokkal dolgoztat a párt, jó helyre mennek adóforintjaink. Ennyi hozzászólás, de a pártra káros mondanivalóval már nem foglalkozik senki.

tribon 2019.01.21. 20:09:19

Sziasztok! Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, küldön üdv MAXVAL bircamannak, a legfáradhatatlanabb magyar kommentelőnek!
Azt megkérezhetem a buzizós kommentelőktől, hogy elolvasták-e a cikket, vagy csak az első két mondatot? Ugyanis szó sincsen róla a szövegben, egyáltalán nem minősítem a műsort, ugyanis Trombitás Kristóf maga nevezte a témát "baromságnak". Én arról írtam, hogy szerinte meg kell védeni valamit akkor is, ha "baromság", mert bajtársiasság, meg "nem hagyunk senkit hátra".
Erről szól a cikk, de értem, hogy a buzizás jobban esik.
Egyébként a melegek "gyógyításával" kapcsolatosan két kérdésem lenne, az egyik, hogy láttatok-e már "gyógyult" homoszexuálist, a másik pedig, hogy ugyan mi a túrót érdekel benneteket ennyire hogy valaki meleg-e vagy sem, általánosabban megfogalmazva, miért ennyire fontos a homoszexualitás kérdése a széljobbon álló kommentelő férfipopuláció életében?

Ja, és elnézést, de a "buzi" kifejezés offenzív használata sértő, ezért, mivel ez az én blogom, sajnos moderálni leszek kénytelen (ld. még "rohadt libsi cenzor"). Megfontolásra ajánlam: "Amit szeretnétek, hogy veletek cselekedjenek, azt cselekedjétek ti is másokkal", bár tudom, tudom, egy zsidó mondta...

Nincs közöttünk csicska 2019.01.21. 20:30:31

@tribon: mar mi a fenenek olvastuk volna el a cikket?

gondolod annyira raerek hogy minden ala nem irt blogposztot elolvasok amit a leghazugabb magyar lipsi portal cimoldalra lok?

Nincs közöttünk csicska 2019.01.21. 20:34:59

bar ez nem is igaz nem a Zindex a leghazugabb lipsiportal

de a top5ben azert benne van

Fülig José 2019.01.21. 22:00:52

@tribon: te a legalja kőostoba fideSScsicskákkal próbálsz szót érteni, akik 2 mosogatás közt london alsóról tolják a baromságságsikat (csicska, balfaszarab), + a zsírkutya birka, mindenek alatt... ezekhez képest még 6. vlagyimir meg a fallus is egy géniusz, pedig azok is keverik a segglyukat az orrlyukkal...

Hamihami 2019.01.21. 22:37:32

@MAXVAL bircaman közíró: nade miben van igaza szerinted? A temaval kapcsolatban azt irta, neki ahhoz semmi koze, csak letettek ele. Ebben van igaza? Vagy abban, hogy minden baromsagot meg kell vedeni, ha a MI taborunk mondta vagy csinalta?

Hamihami 2019.01.21. 22:42:11

@MAXVAL bircaman közíró: kinek a neveben irod azt, hogy "kiallunk"?

ednet2023 2019.01.21. 23:42:17

@MAXVAL bircaman közíró: “Nekem van homokos keresztény ismerősöm, sőt egy pedofil is van.”
Namost négy lehetőség van:
1. Tévedsz a pedofília definiálásában, pl. a Pintér Tibor félék hivatalosan nem pedofilok.
2. Azonnal feljelented a pedofil ismerősöd, hogy zárják be vagy “gyógyítsák meg”, de tétlenül nem nézheted ahogy tevékenykedik.
3. A szomszéd cella lakójáról beszélsz, de akkor jó helyen vagy :)
4. Most ismerkedsz a fali tükörrel

Kodomo 2019.01.22. 00:08:33

Én balkezes vagyok. Arra nincs valami orvosság? Hiába járok templomba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.22. 06:27:54

@ednet2023:

Ki az a Pintér Tibor és mit tett pedofil ügyben? Szóval erre nem tudok válaszolni.

Nem vagyok köteles senkit se feljelenteni. Ráadásul nincs miért. A pedofíliára ugyanúgy nincs még biztos gyógymód, mint a homokosságra.

Nme vagyok se homokos, se pedó.

Hamihami 2019.01.22. 07:45:42

@MAXVAL bircaman közíró: "A kisemberek nevében" - Ivan! Egyreszt a kemenyen dolgozo kisember lemezt regen vosszavontak - egy nappal a debut utan :)
Masreszt ne irogass ilyeneket a nevemben, mert en egyaltalan nem allok ki az m1 propaganda marhasagai mellett!
süti beállítások módosítása