HTML

Commentarium

Demokrácia és alkotmányosság. "Szellemünk kifejtésének e lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretünk, tehetségünk és meggyőződésünk."

Friss topikok

  • tribon: @Sir Galahad: Nagyon kedves... Nem mintha neked lenne bármilyen gondolatod, de ez nem is tartozik ... (2020.08.24. 22:41) Írás a falon
  • sync: A NER már ilyen. Mindenki erkölcsét felfalja. Abból él. (2020.06.09. 11:09) Kollaboránsnak lenni
  • Hamihami: @MAXVAL bircaman közíró: "A kisemberek nevében" - Ivan! Egyreszt a kemenyen dolgozo kisember lemez... (2019.01.22. 07:45) Baromságok hálója
  • tribon: @Le a spammerekkel: Még az jutott eszembe, hogy a bullshitet nem érzem (hol látod?), de a dühöngés... (2018.10.16. 15:33) Luxusprofit?
  • exterminador: (Sőt, a republikánusoknak már idén novemberben, a félidei választásokon is kinéz egy kiadós verés.) (2018.06.12. 14:26) Tragédia

Linkblog

(Tovább) könnyített út a pokolba

2013.08.08. 11:42 tribon

Az új szabályozás szerint az egyházaknak nem kell betartaniuk a számviteli törvényt.

Az egyházak jogállásáról szóló törvény már korábban úgy rendelkezett, hogy az ÁSZ nem ellenőrizheti a hitéleti célú bevételeivel kapcsolatos gazdálkodását, ami magába foglalja az államtól kapott ingatlanjáradék elköltését, és az 1%-os felajánlások illetve ezek állami kiegészítésének felhasználását. De ez nem volt elég. Nagyobb „szabadság” kellett.

Ezt mind állampolgárként, mind pedig az egyház tagjaként kikérem magamnak.

Először is. Aki az adófizetők pénzét (az egyházhoz nem tartozó adófizetőkét is) költi, az számoljon el vele. Komolyan kérdezem: ebben mi nem érthető? Mikor döntöttek úgy az egyházak, hogy nekik nemhogy csak jár a nem hívők pénze is (mert ugyebár mi értéket hordozunk egy értékvesztett világban, azaz a vallástalan állampolgár legyen hálás, hogy itten óvjuk a lángot ennek a fertőnek a közepén), tehát nemcsak jár ez a pénz, hanem még ahhoz sincsen senkinek köze, mire költik? Melyik volt az a pillanat, amikor úgy döntöttek, hogy zavarja őket, hogy nem tehetnek bármit a pénzzel? Talán ez?

Nézzünk szembe vele, ez mi, ha nem maffiatempó?  Bárkinek nyilvánvaló, hogy az a cél, hogy el lehessen kerülni a felelősségre vonást a rossz gazdálkodásért.

Ó, tudom én, mi a válasz erre! Hogy ugyebár mi nem lopjuk a pénzt, csak a számviteli törvény nagyon megnehezíti az adminisztrációt, márpedig erre nincsen emberünk. Hogy olyan fontos célokra költünk, ahol nincsen idő ilyesmire. Hogy mi úgyis, per definitionem jó célokra költünk, akkor meg minek ellenőrizni. Mi vagyunk a jók, mi vagyunk a föld sója. Ellenőrizzék csak a sok vállalkozót, meg a multikat, azok lopnak, és sose kapják el őket. És így tovább.

Csakhogy ez nincsen rendben. Bonyolult az adminisztráció? Mindenkinek az. Nincsen rá ember? Milliárdokat kapnak, abból csak telik könyvelőre. Hogy a kedves Marikát/Erzsikét/stb. alkalmazzák erre, mert ő egy jó katolikus/református/stb. asszony, akinek beteg a gyereke/férje/sógornője, és hát ő nem tudja megcsinálni? Szép dolog a rászorultat/ismerőst/rokont foglalkoztatni, csak ne ezt a feladatot találjuk neki. Jó célokra költik? Képzeljétek, mások is. Na, ezt kellene igazán elfogadni. Hogy nem mindenki lop. Hogy nem mindenki gonosz a templom falain kívül.

És különben is: pap, vagy lelkész nem lophat, sikkaszthat, pazarolhat? Püspök nem mutyizik? Érsek (Uram bocsá’) nem költekezhet feleslegesen? Felügyelő nem élhet vissza, zsinat (ajjaj) nem dönthet rosszul? Mi ez a hülyeség?

Adófizető polgárként követelem az államtól, hogy minden fillér elköltését ellenőrizze, amelyet az egyházaknak az adómból adott. Adófizető polgárként azt gondolom, hogy éppen azért, mert az egyház munkája fontos, és a küldetése nemes, ellenőrizni kell, hogy a társadalom és az állam számára is fontos és nemes cél teljesüljön, ne pedig másra költsék az eme szép célokra juttatott pénzt.

Másképpen, szakmailag szabatosan fogalmazva: támogatom*, hogy az állam, az aktív semlegesség alkotmányos eszméjéből kiindulva támogassa, hogy polgárai élhessenek a lelkiismereti és vallásszabadságukból eredő jogukkal, és pártolom, hogy ezért részt vesz az egyházak finanszírozásában. Viszont nem csak egyszerűen joga, de kutya kötelessége is, hogy ellenőrizze, hogy az egyházak a vallásos állampolgárok javára és ennek az alkotmányos jognak az érvényesítése érdekében használják fel a kapott támogatást.

(*Megjegyzés: állampolgárként támogatom az egyházak állami támogatását. Hívőként már nem annyira. Mert pont ez lesz a vége.)

Másodszor. Az egyház tagjaként kikérem magamnak, hogy az egyházamat jobb esetben óvodások gyülekezetének, rosszabban bűnözők bandájának tekintse az állam. Sért a feltételezés is, hogy vagy olyan ostobák vagyunk, hogy egy hátsó udvari pólóbolt üzemeltetésével járó adminisztráció is meghaladja a képességeinket, vagy pedig akkora tolvajok, hogy a velünk összekacsintó államnak külön törvényt kell hoznia (politikai hálából?), hogy megvédjen.

Ez most akkor micsoda? Lex Egyházi Mutyi? Mi lennénk a Lajos bácsi?

Az egyház a szentek közössége, az Úr földön küzdő gyülekezete, Krisztus teste. Mégis miért alacsonyodunk odáig, hogy ilyesmit elfogadnunk? Hogyhogy nem állunk ki, és jelentjük be, hogy 1. ezután is mindenben betartjuk a másokra is kötelező szabályokat, 2. bármikor szívesen látjuk az Állami Számvevőszéket és megállapításait magunkra nézve – önként – kötelezőnek fogadjuk el?

Elvileg mi lennénk a hegyen épült város. Mi lennénk a fáklya Isten kezében. Példaként kellene állnunk az egyházhoz nem tartozó testvéreink előtt, nem szégyenkezni, politikai pártok mellényzsebéből kikandikáló, lesajnált segédhadként. Mert ez lesz a vége. Bio-díszletként végezzük, kiállított relikviaként egy nagygyűlésen.

5 komment

Címkék: egyház jó állam állami egyházfinanszírozás

A bejegyzés trackback címe:

https://commentarium.blog.hu/api/trackback/id/tr255451027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.08. 15:21:20

"Az új szabályozás szerint az egyházaknak nem kell betartaniuk a számviteli törvényt."

Ez nagyon helyes. Az egyházak tevékenysége atipikus, azaz eleve eddig sem voltak ellenőrizve. Magyarul: a törvényváltoztatás egy de facto szokásjogot törvényesített.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.08. 15:22:50

"Aki az adófizetők pénzét (az egyházhoz nem tartozó adófizetőkét is) költi, az számoljon el vele."

Mint mondtam, a tevékenység atipikus és nonprofit, tök felesleges megterhelni az egyházakat számlázási bonyodalmakkal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.08. 15:24:26

"Milliárdokat kapnak, abból csak telik könyvelőre."

Milliárd felett egyetlen egyház kap vagy talán kettő. S ezek nagy egyházak, ahol a pénz nagyon sokfelé oszlik, azaz minden egyház szegény.

luis5 2013.12.27. 10:12:24

Aha. És az ÁSZ-nek mi lenne adott esetben a megállapítása?
X egyház túl sokat költ Bibliára? amit netán rég szétosztott ingyen..... Netán szenteltvízre?
Vagy a hívőknek nem jár fűtés a padokban hétköznap csak hétvégén?
Ne keverjük már a dolgokat!
Egyszerűen nem ez az Állam kompetenciája.

Van egy jó/rossz hírem: minden egyházközségnek adminisztrálnia kell bevételeit kiadásait-csak erről a blogíró nem tud, tehát joggal vetem föl hogy bár lehet hogy vmelyik egyház tagja- de a helyi működésről nem sok fogalma van.
Ha a posztoló a vmelyik egyházközség/gyülekezet tagja/adófizetője lenne,bármikor besétálhat a képviselőtestülethez és betekintést kérhet a könyvelésbe- ehhez a kánonjog szerint is joga van.
És a lelke megnyugodhat, nem kell itt világgá kiáltania fájdalmát :-)

tribon 2013.12.27. 11:45:01

@luis5: Az egyházak ÁLLAMI pénzéről van szó. Ezt azért kapják, mert állami feladatot látnak el. (Pl. iskola, idősotton, stb.) Ezzel nem kell mostantól elszámolni. Ha neked van egy magánvállalkozásod, ami ugyanezt csinálja, azt ellenőrzik. Mi is a különbség?
És erről nem kapok felvilágosítást a saját gyülekezetemtől, mivel ők arról számolnak el, hogy a hívektől (=tagoktól) érkező támogatással mit csináltak.
süti beállítások módosítása