HTML

Commentarium

Demokrácia és alkotmányosság. "Szellemünk kifejtésének e lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretünk, tehetségünk és meggyőződésünk."

Friss topikok

  • tribon: @Sir Galahad: Nagyon kedves... Nem mintha neked lenne bármilyen gondolatod, de ez nem is tartozik ... (2020.08.24. 22:41) Írás a falon
  • sync: A NER már ilyen. Mindenki erkölcsét felfalja. Abból él. (2020.06.09. 11:09) Kollaboránsnak lenni
  • Hamihami: @MAXVAL bircaman közíró: "A kisemberek nevében" - Ivan! Egyreszt a kemenyen dolgozo kisember lemez... (2019.01.22. 07:45) Baromságok hálója
  • tribon: @Le a spammerekkel: Még az jutott eszembe, hogy a bullshitet nem érzem (hol látod?), de a dühöngés... (2018.10.16. 15:33) Luxusprofit?
  • exterminador: (Sőt, a republikánusoknak már idén novemberben, a félidei választásokon is kinéz egy kiadós verés.) (2018.06.12. 14:26) Tragédia

Linkblog

Tragédia

2018.06.11. 15:25 tribon

A Trump-elnökség kezdete óta rengeteg (külföldi és magyar) elemzést, cikket olvastam a az adminisztráció külpolitikájáról. A legtöbb – olyanok is, amelyeket általam nagyra tartott szerzők írtak – egyszerűen megmaradt annál, hogy az Egyesült Államok elnöke egy narancsszínű, hülye hajú idióta.

De én meg vagyok győződve, hogy ő több ennél. Abban is biztos vagyok, hogy van valamilyen stratégiája. Vagy legalábbis ő azt hiszi, hogy van. Nyilvánvalóan vannak problémái a megvalósítással, de van egy „víziója” (ahogy a céges kultúrákban szeretik nevezni a távlati elképzeléseket), és azt hiszem, meg van róla győződve, hogy végül el fogja érni. A múltbeli tapasztalataiból azt tanulta, hogy ha el akarod érni a célodat, akkor játsszál nagyban, és felejtsd el a szabályokat. Egy vagyont keresett ezzel a hozzáállással, bár sokan egy fityinget sem adtak volna arra, hogy megússza ép bőrrel. Megtette és nyert. Egyértelmű. hogy úgy gondolja, ez a helyes stratégia.  

Persze, ha azt, ami a fejében van egyáltalán stratégiának, vagy akár víziónak lehet nevezni. Inkább csak egyszerűen pár szlogenről és egy általános hozzáállásról van szó. De ezzel a hozzáállással, ezt ismerjük el, mindent túlélt és csak egyre híresebb és hatalmasabb lett. Óriási tétekkel játszott (újra és újra) a ház ellen és – végül mindig nyert.  

Szóval, miért változtatna? A világpolitika is csak olyan, mint az üzlet, hát nem igaz? Azt ígérte a szenvedő amerikai munkásosztálynak, hogy újjáépíti az amerikai ipart. És imádták. Az ostoba Hillary Clinton azt mondta a szénbányászoknak, hogy sosem kapják vissza a munkájukat – és veszített. Persze, ilyen egy vesztes. Ő bezzeg azt mondta, hogy újra naggyá teszi Amerikát. Hogy hogyan? Lássuk csak: rávesszük az amerikaiakat, hogy amerikai autót vezessenek (mondjuk a külföldi autókra kivetett vámmal), és az amerikai autógyárakat, hogy amerikai acélt használjanak. Az acélgyártókat már csak arra kell ösztökélni, hogy amerikai szenet használjanak az acélhoz, és tessék, a bányászok visszakapják a munkájukat.

Persze ez nem ilyen egyszerű, de kit érdekel? A választók imádni fogják ezt a politikát. Egyszerű megérteni, Amerika-párti és végül, de nem utolsó sorban, jól mutat a FOX-on. És különben is: ki merné kritizálni? Választási évben?

A nagy baj azonban az, hogy ez valójában nem Amerika-párti. Igazából, amit az elnök és lelkes választói nem vesznek észre, hogy az egész mai világrend – politikai, gazdasági és kulturális értelemben is – előnyös az Egyesült Államoknak. Sőt, tulajdonképpen az egészet az USA köré építették. Maga a Trump által sokat emlegetett külkereskedelmi deficit sem más, mint a mára tulajdonképpen kiépült világszintű szabad kereskedelem ára (megjegyzem, ez nem szabadkereskedelem, így egyben, mert vannak bizonyos vámok – de minimálisak a 30 évvel ezelőttiekhez képes). Annak a szabad kereskedelemnek az ára, aminek maga az USA volt a zászlóvivője, hogy ezen keresztül újabb és újabb államokat illeszthessen be a világrendbe. Meg a dollár világszintű uralmának az ára. Meg az USA egész világra kiterjedő befolyásának az ára. Az amerikai piacra lépés lehetőségéért évtizedeken át sokat lehetett kérni cserébe.

Egyszerűen fogalmazva az Appalache-hegység bányászai annak az árát fizetik, hogy az Egyesült Államok maradt a változó világban is a világ vezető hatalma. Igaz, hogy már nem az USA termeli meg a világ GDP-jének 50%-át, mint hetven éve, de ez nem is maradhatott így, mert az ígéret valahogy így hangzott: játssz a szabályok szerint és fejlődhetsz. És így is tett az évek során Japán, Dél-Korea, aztán Kína, vagy Vietnám, vagy Chile és Kolumbia, India és Dél-Afrika, és sorolhatnánk. Így tettek Európa keleti felének országai is. Nagyon leegyszerűsítve, az USA feláldozott egy kicsit a saját piacából és a partnerek cserébe elfogadták az Amerika vezetető szerepét.   

Semmi sem tart örökké. Az erőegyensúly változik, új, komoly versenytársak emelkednek. De a kilencvenes évek második felére az amerikai politika felismerte, hogy fenntarthatják a hidegháborús győzelemmel kialakult helyzetet a világban (röviden és egyszerűen: a világrendet), és ezzel Amerika vezető szerepét, még úgy is, hogy közben folyamatosan csökken GDP-ben mért előny. Mégpedig olyan stratégiával, ami pont a hidegháborús külpolitikai pillérein nyugszik. Először, ilyen pillér az ENSZ és a nemzetközi jog szerepe a nemzetközi kapcsolatokban – annak ellenére pillére ez a hagyományos amerikai külpolitikának, hogy folyamatosan kritizálják a világszervezetet, és milliószor figyelmen kívül hagyják a BT döntéseit is. Egyébként az egyik legutóbbi ENSZ elleni hadjárat emblematikus figurája pont a mostani külügyminiszter, Bolton volt vagy tizenöt éve.  Másodszor: szövetségesek egész globális hálózata minden kontinensen: Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában és Óceániában, a Közel-Keleten és Afrikában egyaránt.  Ez a hatalmas, a világ országainak nagy részét magába foglaló rendszer egyedülálló a világtörténelemben. Harmadszor: A világkereskedelem rendszere, amelyet a globális pénzügyi szervezetek irányítanak, és amely az amerikai dollár világpénz szerepén nyugszik. Negyedszer: Amerika kulturális hatása és befolyása, amelyet az angol nyelv világnyelv szerepe csak tovább erősít.

A hatalomnak ezek az elemei annyira erősek, hogy egyetlen feltörekvő versenytárs sem versenyezhet(ett) az USA hatalmával[*]

És ekkor, épp mikor a pénzügyi válság már amúgy is meggyengítette az USA pozícióját, amikor olyan országok vezetői, mint Kína, vagy Oroszország meglátták (és ki is használták) a lehetőséget, hogy Amerika vezető szerepének kihívóiként lépjenek fel, pont ebben a pillanatban az Egyesült Államok elnöke nem fenntartja az előbb leírt rendszert, hanem megsemmisíti. És ennek az oka nem más, mint hogy Trumpnak egyszerűen nincsen elképzelése arról, hogyan kell vezetni a nemzetközi közösséget, mert ő tulajdonképpen sosem volt egyéb, mint egy ingatlanpiaci cápa. Meg kell hagyni, nagyon sikeres cápa, ha figyelmen kívül hagyjuk a járulékos veszteséget (csődbe ment alvállalkozók és beszállítók, sosem kifizetett partnerek egész légiója). Aztán szintén sikeres valóságshow-sztár lett belőle. Szóval akkora az egója, mint az Everest, pontosan tudja, hogyan kell túlélni bármilyen helyzetet és nagy tapasztalata van abban, hogyan tartsa fenn a nézettséget. Ez pont elég lenne, ha bármilyen középhatalom vezetője lenne. De nem elég az Egyesült Államok elnökének. És ez tragédia – nem neki, hanem a világnak.

 

(Miért is tragédia? Mondhatja bárki: hát kit érdekel Amerika vezető szerepe, majd jön más, vagy mások (pl. a Kissinger által jósolt "nagyhatalmak kórusa"). Igen, de ki, vagy kik? És hogyan? Ha nem is vesszük észre, mert el vagyunk foglalva a saját sérelmeinkkel és problémáinkkal, de mi magyarok is ennek a világrendnek a haszonélvezői vagyunk. Csak, éppúgy, mint az átlagamerikaiak, nem tudunk róla. Vagyis ennek a világnak a bukása – főleg gyors és fájdalmas bukása – nem valószínű, hogy előnyös lenne a számunkra.)

 

[*] És most helyhiány miatt nem térhettem ki arra, hogy az USA a demokrácia és emberi jogok elveinek globális védelmezőjeként is fellép – ami egész addig lehet hatásos (ld. még az USA, mint a „Szabad Világ” vezetője), amíg nem kezdik el maguk az amerikaiak kikezdeni…

11 komment

Címkék: gazdaság világrend USA

A bejegyzés trackback címe:

https://commentarium.blog.hu/api/trackback/id/tr7614040950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2018.06.12. 12:21:57

A régi marxisták ma a piacgazdaságot tanítják, istenítik. Ugyan olyan elvtelenül, átgondolás (és szakértelem) nélkül, mint korábban a kommunizmust. A világ igen sok állama szubvencionálja saját gazdaságát, csinál protekcionista gazaság politikát. Nem véletlenül, ugyanis e nélkül igen sok közűlük rabszolga sorsra jutna. Miért nem tehetné meg Trump is, saját gazdaságuk fontos szereplőinek szubvencionálását, támogatását különféle módszerekkel? Azután majd csökkenti, vagy újra növeli - szabályozás így működik a technikában. klf szabályozási függvények mentén, PI, PID stb. Tehát mindig táncolunk az ideális állapot környékén, vagy azt közelítjük (ami maga is változik). Ez a gazdaságban is így van, de hozzá jön egy csomó emberi tényező, mely bonyolúltabbá teszi. A szerző azt mondja eddig a világ az USA-é volt. Akkor miért sír, ha most már nem csak az övé lesz?...:))
Hajrá Trump, ideje volt túllépni a PC beszéden, egy kicsit félretolni a fáradt, enervált, s jóllakott úttörő módjára a padban alvó, de azért mohó establishmentet.

Szalay Miklós 2018.06.12. 12:38:44

Apropó, akit érdekelne egy alapos, objektív összefoglaló a piacgazdaság előnyeiről-hátrányairól, az ezeket nézze meg:

Előnyök:

egyvilag.hu/temakep/085.shtml

Gyakorlati hátrányok:

egyvilag.hu/temakep/087.shtml

Elméleti korlátok:

egyvilag.hu/temakep/086.shtml

chrisred 2018.06.12. 12:46:10

@apro_marosan_petergabor: Előbb vegye le a mancsait más országok gazdaságáról, és ha majd tényleg abból élnek, amit otthon megtermelnek, akkor lehet létjogosultsága a protekcionizmusnak. Addig kettős mérce. Régen ezt úgy mondtuk poénból: ami a tiéd, az az enyém is - és ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd.

2018.06.12. 13:01:45

@chrisred: Soha a büdös életben nem abból éltek, amit otthon megtermeltek, és soha nem is fognak abból élni.
Ők az erősebb kutya. Ez van.

Kivlov 2018.06.12. 13:13:44

Vége a polkorrekt kamudumáknak és a mindenbelepofázokhakellhanem amerikának. Ez jó.

Sir Galahad 2018.06.12. 13:21:02

A szerző rosszul látja az egészet. A kiindulópont helyes: Amerika a világ vezető hatalma maradt, és pozíciójának megőrzése érdekében árat kellett fizetnie. Trump most azzal a mutatvánnyal próbálkozik, hogy a pozíció megőrzéséért ne kelljen (ennyit) fizetniük, mert ezt sokan már túl nagy veszteségnek érzik. Az eddigiektől eltérő módon kell biztosítaniuk Amerika vezető szerepét. Úgy is mondhatnánk: a rendszer úgy van kialakítva, hogy összességében Amerika jár jól, Trump pedig azt próbálja meg elérni, miként járhatna Amerika még jobban.

tribon 2018.06.12. 13:50:44

@Sir Galahad: Kedves Galahad, ez világos, szépen összefoglalod, mit akar Trump, de mit látok rosszul? :) Mert ezt mondom én is. Csak szerintem a nagy igyekezetben, hogy olcsóbbá tegye a világhatalmiság árát, Trump kirúgja minimum az egyik, de inkább több a lábát az egész felépítménynek, úgyhogy az egész összeomolhat. Ennek örülhetünk, vagy szomorkodhatunk miatta, vérmérsékletünk és politikai meggyőződésünk szerint, csak félő, hogy az omlás a maga alá temet minket is.

blah 2018.06.12. 14:22:44

szerintem egyáltalán nem erről szól Trump kormányzása. az usa vezető szerepét semmi nem veszélyezteti. ez az egész arról szól, hogy szoktassák a szavazókat ahhoz, hogy semmi közük hozzá mi folyik a felsőbb berkekben. ennek az eladhatóságához tökéletes embert találtak. az épeszűek nem veszik komolyan a birkák meg rajonganak érte mert az ő egyszerű lózungjaik köszönnek vissza. bevált recept, oroszoknál már régóta működik, kicsit nyugatabbra kipróbáltuk mi meg a lengyelek és működik. a pénz mindig azokat támogatja ahonnan még több pénzt remélnek. ezért senki ne ábrándozzon arról ha majd trumpot leváltják és a demokraták kerülnek kormányra majd ők visszacsinálják amit trump véghezvitt. mögöttük is kapitalisták állnak (sokszor ugyanazok) akik nem szeretik ha a paraszt kérdezősködik. ha egyszer le lett nyomva az emberek torkán, teljesen mindegy milyen oldali szavazó, onnan nincs visszaút. amire jönne a "megváltó" addigra az okoskodók is megszokták a szart. mond majd szépeket, hogy örüljenek a sajátjai de a helyzet nem fog változni.
ez az egész kim-trump találkozó sem szól másról minthogy kim megtarthassa a hatalmát miközben felszállnak a pénzvonatra.
csak, hogy ne kelljen messzire menni példáért. komolyan gondolja bárki, hogy orbán azért van hatalmon mert olyan jól szolgálja a népet? azért csak ímmel-ámmal baszogatják az eu-ban is mert nem találnak fogást rajta? vagy azért nem jött össze 8 év alatt a nagy ellenzéki összefogás mert balfaszok?
lófaszt, egyik szereplőnek sem érdeke, hogy a körmére lehessen nézni, a politikusok életpályamodellje semmi más mint, hogy bizottságokban ülve kenőpénzt kapjanak. oldaltól függetlenül.
na majd ha innen nézitek a világpolitika eseményeit látni fogjátok, hogy minden ebbe az irányba mutat. az ideológiák nem a politikusok miatt vannak fenntartva hanem a szavazóknak.

exterminador 2018.06.12. 14:24:41

Még van két és fél éve a jóembernek, aztán repül. Sok kárt csinálhat, de ennyi idő alatt nem fog összeomlani a világrend.

exterminador 2018.06.12. 14:26:03

(Sőt, a republikánusoknak már idén novemberben, a félidei választásokon is kinéz egy kiadós verés.)
süti beállítások módosítása