HTML

Commentarium

Demokrácia és alkotmányosság. "Szellemünk kifejtésének e lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretünk, tehetségünk és meggyőződésünk."

Friss topikok

  • tribon: @Sir Galahad: Nagyon kedves... Nem mintha neked lenne bármilyen gondolatod, de ez nem is tartozik ... (2020.08.24. 22:41) Írás a falon
  • sync: A NER már ilyen. Mindenki erkölcsét felfalja. Abból él. (2020.06.09. 11:09) Kollaboránsnak lenni
  • Hamihami: @MAXVAL bircaman közíró: "A kisemberek nevében" - Ivan! Egyreszt a kemenyen dolgozo kisember lemez... (2019.01.22. 07:45) Baromságok hálója
  • tribon: @Le a spammerekkel: Még az jutott eszembe, hogy a bullshitet nem érzem (hol látod?), de a dühöngés... (2018.10.16. 15:33) Luxusprofit?
  • exterminador: (Sőt, a republikánusoknak már idén novemberben, a félidei választásokon is kinéz egy kiadós verés.) (2018.06.12. 14:26) Tragédia

Linkblog

Spórol a hadügy

2016.07.05. 10:25 tribon

Istenem, hogy ezt még mindig el kell magyarázni…

Tehát. Kiderült, hogy Hende Csaba honvédelmi minisztersége idején felmondták a Honvédség biztosításait, mert "sokba kerültek" és "nem térültek meg".

Hol kezdjem? A biztosításnak nem az az értelme, hogy megtérüljön. Ha többe kerül, mint amennyi „bejön” belőle évente, az azt jelenti, hogy minden rendben.

Ha egy – akár ilyen kicsi – hadsereg személyi állományának és járműveinek biztosítása százmilliókba kerül, az nem „drága” és nem pénzkidobás.Ha nem jók a limitek, akkor keressünk jobbat. Esteleg vegyünk igénybe valakit, aki ért hozzá (bár ezt nehezíti, hogy a mindenkori kormányhoz közeli biztostításközvetítők definíció szerint profik ugyan, de nem kifejezetten a biztosítási szakmában, inkább abban, hogyan szerezzenek megbízást).

Mert komoly károk ritkán következnek be, de akkor nagy baj van. Ez konkrétan a biztostítás lényege. Hozzáteszem, a kis károk esetén is jó, ha van biztosítása egy Honvédség méretű szervezetnek, mert a bejelentések miatt legalább biztosan rendben nyilván vannak tartva a káresetek, készülhet statisztika, és a többi. Ami pedig a legfontosabb, tervezhető a költségvetés. Arról nem is beszélve, hogy ha van biztosítás, akkor meg lesz javítva a karambolos terepjáró, míg egyébként arra már pont nem lesz forrás novemberben, így aztán rozsdállhat évekig a bázis szélén.

De visszatérve a komoly károkhoz. A kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (ami alól jogszabályt módosítva (!!) kivonták a honvédségi járműveket, a spórolás zseniális ötletével) milliárdos káronkénti limittel rendelkezik. Egy honvédségi jármű okozhat akár tömegbalesetet is, ahol a kár nem egy jármű javításának költsége, hanem akár több százmilliós kiadás (például, ha sokszoros személyi sérülés történik). Az, hogy az elmúlt mondjuk tíz évben nem volt ilyen eset, nem jelenti, hogy sohasem lesz. Akkor ezt majd fizetik az adónkból.

De, ami még durvább, az a személybiztosítás hiánya. Egy hadseregnél nem gondolunk arra, hogy lehetnek halálesetek, vagy rokkantságot okozó helyzetek? Ja, hogy nem hittük, hogy négy tűzszerész is meghallhat egyszerre? Már senki sem emlékszik arra, amikor a szlovák légierő AN-24-ese a hazatérő békefenntartóival magyar területen zuhant le? Csak tíz éve történt. Negyvenketten haltak meg. Vagy velünk ilyen nem történhet meg?

Az átlagembertől talán nem várható el, hogy megértse, hogy hogyan működik a biztosítás, de egy minisztériumtól ijesztő ez a primitív okoskodás, hogy „nem térül meg”. Milyen időtávon? A következő választásokig? És egyáltalán mi az a megtérülés? A tervezhetőség, kiszámíthatóság az nem szempont?

Ja, minek kérdezek hülyeségeket? Persze hogy nem az. A kormány politikája amúgy is olyan, mintha kocsmában okoskodó segédmunkások találnák ki (és ez magyarázza is relatív sikerét a választók körében). Ez csak illeszkedik sorba.

13 komment

Címkék: kormány biztosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://commentarium.blog.hu/api/trackback/id/tr418867664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushup 2016.07.05. 13:35:53

hány blog lesz még erről a hülyeségről?
itt: varosikurir.blog.hu/2016/07/04/simicsko_a_nagyvonalu
a kommentelők - magam is - megírták, miért marhaság ezen hápogni.
ha ezzel a kormánnyal, ezzel a miniszterrel, ezzel a honvédséggel csak valóban ennyi a baj, akkor inkább mégse menjenek el a faszba

kewcheg 2016.07.05. 13:50:24

Nincs itt semmi gond, ha a gov. áttol az özvegyek számlájára kb. 100-150 mihály jómagyar forintot,és ebben még sokminden nincs is benne.....

xGéza 2016.07.05. 13:53:27

Úgy tűnik, a blogger nem érti a biztosítás működését, nem a minisztérium.

Azt kérdezi költőien, hogy a biztosítás meddig nem térül meg. Elárulom: soha. Miről is van szó? A biztosítás egy kockázatközösség. A biztosító ügyfelei mind betesznek a közös kalapba, amiből mindig az részesül, akit éppen kár ér. De azért valamivel többet tesznek be, mint a kifizetés, ebből fedezi a biztosító a működését, és a részvényesek nyereségét.

A honvédelem személyi állománya van akkora, hogy ez a kockázatközösség házon belül biztosítható, így jobban megéri, ha a kárkifizetéseket kalkulálják be a költségvetésbe, és nem a biztosítási díjat. A biztosító nyilván úgy ad ajánlatot, hogy az hosszútávon fedezze a kárkifizetést, a költségeket, a hasznot. Ez utóbbi két tétel megspórolható.

Magánemberként is arra érdemes biztosítást kötni, amely kárt nem tudnék másképp rendezni. Pl. a lakosság zöme a lakóingatlanának teljes megsemmisülésekor igen nehéz helyzetbe kerülne. Ezért a házunkat érdemes biztosítani, abban a tudatban is, hogy ezen persze a biztosító keres. De mondjuk egy olyan autóra, aminek az értéke néhány havi fizetésünk, már nemigen érdemes Casco biztosítást kötni. A gépjárművet a másnak okozott károkra viszont törvényileg kötelező biztosítani, hiszen sok ember nem tudná zsebből rendezni a kárt. Ugyanakkor egy minisztérium költségvetésének a szintjén ez egy hosszútávon tervezhető tétel, így teljesen ésszerű, ha bizonyos állami gépkocsikra a még a kötelező biztosítás sem kötelező.

Kb. 20 éve volt egy jelentős tűzkár a Hofburgban. Ugyan ez a vita ment, hogy hogyhogy nincsenek biztosítva az osztrák állami ingatlanok. Ugyan ezért nincsenek.

szvsz 2016.07.05. 14:11:13

Magyarországon épp most jártak fegyverzet ellenőrök. Nem találtak semmit. A szó szoros értelmében >:-{

Medgar 2016.07.05. 14:14:44

Commentarium
Blog alcíme

profi a prosztoló...

Janos Mohacsi 2016.07.05. 14:36:00

Oszlassuk fel a hadsereget mert inek is van??(egyebkent tenyleg jobb a karterites,mint a biztositas).
L3gyenek inkabb maganmiliciak es majd azokra ra lehet bizni a honvedelemet, mint evszazadokon at volt!!

lutria 2016.07.05. 15:34:02

Ha a minisztérium a biztosítás felmondásakor vállalta hogy legalább ugyanannyit vagy több kártérítést fog fizetni mint amennyit a biztosító fizetett volna akkor mi a probléma?
Gondolom a biztosítónál nem bontottak pezsgőt amikor megtudták hogy a következő évtől pár száz millával kevesebb bevételük lesz...

tribon 2016.07.05. 16:50:58

@@Medgar: kösz az érdemi hozzászólást, de igazad van ;)

tribon 2016.07.05. 17:04:43

@xGéza: Kedves Géza! Értem a biztosítás működését. És azt is tudom, itthon hogyan mennek a dolgok. Ha elolvastad: elsősorban NEM a megtérülés miatt tartom a biztosítást fontosnak, hanem a kiszámítható, tervezhető gazdálkodás miatt, illetve, hogy egy nagy kár esetén - és itt nem egy hárommilliós casco kárra gondoltam, hanem egy akár sokmilliárdos felelősségi, vagy személysérüléses kárra - ne álljon ott a minisztérium, hogy most akkor ezt miből fizetem, mert erre nincsen félretéve a költségvetésemben.
Egyébként életbiztosítást sok országban kötnek a katonákra, vagy van valamilyen hibrid program (olcsó megoldás, amibe beszáll az állam), ld. például ezt: www.benefits.gov/benefits/benefit-details/585

wolves84lb 2016.07.05. 17:18:20

@lutria: a probléma az az pl, hogy mi van akkor, ha mégsem? Mégsem fizetnek többet, mint amit a biztosító fizetett volna.
Hiszen arról sem lehet tudni, a biztosító mennyit fizetett volna. Ahogy azt sem, melyik biztosító.
De ha ezeket mind ki is deríted, sok sikert a pereskedéshez a magyar állammal szemben, 2016ban, Magyarországon.

Mivel itt egy valóban borzalmas dologtörtént, 4 ember meghalt, nyilván a média figyelme miatt pikk-pakk rendeződik a dolog. De ha a te vagy én vagy bárki mezei állampolgár autóját töri össze egy katonai teherautó, akkor vajon szintén gyors és korrekt lenne az ügyintézés? Mert ha van biztosítás, akkor azért nagyobb az esélye.

xclusiv 2016.07.09. 10:15:37

@pushup: "ha ezzel a kormánnyal, ezzel a miniszterrel, ezzel a honvédséggel csak valóban ennyi a baj, akkor inkább mégse menjenek el a faszba"

És ezt mégis ki mondta? Ja, hogy _rajtad_ _kívül_ senki se mondta, hogy a honvédséggel csak ennyi a baj.

Agyra is kéne gyúrni, különben ilyen agymosott fideszes leszel...

xclusiv 2016.07.09. 10:27:33

@xGéza: "A honvédelem személyi állománya van akkora, hogy ez a kockázatközösség házon belül biztosítható, így jobban megéri, ha a kárkifizetéseket kalkulálják be a költségvetésbe, és nem a biztosítási díjat. A biztosító nyilván úgy ad ajánlatot, hogy az hosszútávon fedezze a kárkifizetést, a költségeket, a hasznot. Ez utóbbi két tétel megspórolható."

Alalpvetően egyetértek veled, csak az a probléma, hogy egy biztosítót köti a szabályzata, törvények, bíróság, stb.
A témagyar államot meg nem köti semmi, a mostanit különösen nem. A döntéshozóknak semmi személyes felelőssége nincs, ha büntetést vagy kártérítést kell fizetni akkor az közpénzből megy, szóval nyugodtan elszarakodhatnak a végtelenségig.

Most is csak annyi volt, hogy a mini bejelentette, hősi halott satöbbi, és a biztosításnál többet, 10 mihályt _fognak_ _fizetni.
Mikor? Hát azt a fene tudja. A mostani klikes finanszírozás után, amikor a valami nagyon fejes megírta hogy fizetnek _majd_ _egyszer_ ha lesz pénz, szóval mindenki nyugodjon le a picsába?
Amikor be kell perelni az államot hogy fizessen ki egy olyan összeget ami törvény (de legalábbis jogszabály) szerint jár, de az embertelenminisztérium inkább fellebbez, vagy mi a fenét csinál fizetés helyett?

És gondolj bele, ez az ügy címlapos volt. Bomba robbant, 4 katonameghalt. Ha "csak" felborulnak autóval és megnyomorodnak, akkor arról nem is hallunk. Pedig biztosan több ilyen történik, mint bombarobbanás...
Na ők hogyan fogják a biztosítást bevasalni az MH-n? Perelnek évekig?

xclusiv 2016.07.09. 10:34:41

@tribon: "Értem a biztosítás működését. És azt is tudom, itthon hogyan mennek a dolgok. Ha elolvastad: elsősorban NEM a megtérülés miatt tartom a biztosítást fontosnak, hanem a kiszámítható, tervezhető gazdálkodás miatt, illetve, hogy egy nagy kár esetén - és itt nem egy hárommilliós casco kárra gondoltam, hanem egy akár sokmilliárdos felelősségi, vagy személysérüléses kárra - ne álljon ott a minisztérium, hogy most akkor ezt miből fizetem, mert erre nincsen félretéve a költségvetésemben."

Nem, nem érted. Vagy legalábbis nem akarod érteni, és akkor vagy a hm-et akarod fogalmatlanul fikázni vagy biztosítást reklámozol.
Az állam egy kockázatközösség. Ne csak a MH-re koncentráljunk, nincsenek biztosítva pl. az állami épületek se, nem véletlenül. Mert _nagyon_ nem éri meg, ugyanis az állam akkora vagyonnal rendelkezik, hogy az már önmagában kockázatközösség. Ha ki kell köhögni valami miatt pártízmilliárdot, akkor kiköhögik, max adót emelnek vagy kevesebb stadiont építenek. Ja, azt nem, akkor marad az adóemelés, vagy az oktatásból és eü-ből veszik ki ezt is...

Amúgy nemrég leesett 2 gripen-ünk. Darabja kb. 10 milliárd Ft. Kiváncsi vagyok egy biztosító erre mit reagált volna...
süti beállítások módosítása